Ghid de călătorii pentru începători

Îmi aduc aminte de primele dăți când am fost într-o vacanță în afara țării, eram foarte entuziasmat dar totuși foarte speriat de multitudinea de lucruri de care trebuia să am grijă.

Ca să întelegi mai bine la ce mă refer o sa îți enumăr câteva lucruri de care ar fi bine să ai grijă când pleci într-o vacanta:

 • Pașaport și/sau Buletin;
 • Bilete de avion/tren/vapor etc.;
 • Rezervarea pentru hotel;
 • Bani în moneda locală a locului unde mergi sau 1-2 carduri;
 • Asigurare de călătorie;
 • Transfer aeroport -> hotel (dacă este necesar);
 • Roaming;
 • Bilete pentru atracțiile locale;
 • Voie bună.😊

O să le iau pe rând dar întâi o să îți povestesc putin despre Revolut, toate astea pentru a nu ma repeta la fiecare punct

Cum te ajuta Revolut să economisesti bani când călătorești

Revolut este o bancă în telefonul tău mobil.

Aș spune o altfel de banca, fără zeci de pagini pe care trebuie să le semnezi, fără cozi la ghișeu și fără costuri ascunse.

Curs valutar 💶

Ce îmi place mie cel mai mult, și fără sa exagerez, este că baieții aștia au un super curs valutar.

Pentru a fi mai ușor de înteles la ce ma refer am făcut o mică comparație între mai multe bănci și voi lua drept referință suma de 100 Euro.

La cursul BNR poți schimba 100 Euro în 472.14 Lei. (am scris acest articol În data de 9 Iulie 2019)

Hai să vedem cum arată comparația (ordonată aleator):

 • Revolut: 100 Euro = 472,01 Lei (Curs de 4,7202 Lei / 1 Euro)
 • ING Bank: 100 Euro = 465,95‬ Lei (Curs de 4,6595 Lei / 1 Euro)
 • Banca Transilvania: 100 Euro = 467,2‬ Lei (Curs de 4,6720 Lei / 1 Euro)
 • Raiffeisen Bank: 100 Euro = 465,68‬‬ Lei (Curs de 4,6568 Lei / 1 Euro)
 • BCR: 100 Euro = 465.10 Lei (Curs de 4,6510 Lei / 1 Euro)
 • BRD: 100 Euro = 465.4 Lei (Curs de 4,6540 Lei / 1 Euro)

Asigurare de călătorie 📄

Pe lângă cursul valutar avantajos vei scapa de o serie de griji, cum ar fi asigurarea de călătorie.

Prin Revolut Premium/Metal vei fi asigurat gratuit pe toată durata călătoriei. Iar prin contul gratuit Revolut contra unei sume de 1 Euro/zi.

Pentru a scăpa de griji poți opta pentru a fi asigurat automat odată ce ai iesit din țară (practic nu vei fi nevoit să faci nimic).

Cashback 💷

Cashback pentru Revolut Metal sau pe românește, primești 1% înapoi pentru cumpărăturile din afara Europei și 0.1% pentru cele din Europa.

Lucru genial dacă pleci într-o țară tropicală. Că să înțelegi impactul o sa îți fac o scurtă simulare:

Pleci în Thailanda pentru că vrei sa te pozezi cu tigri, lei, girafe. Pentru că îți permiți vei plăti pentru 2 persoane 4000 de Dolari, pe langa cursul valutar excelent vei primi înapoi 40 Dolari drept cashback. So cool, nu?

Îți mai spun una și inchei acest capitol, cu Revolut Premium sau Metal poți să stai ca un rege la Business Longe contra unei sume de bani. Dacă ai Metal vei avea prima intrare gratuită doar pentru tine.

Fă-ți cont 🙌

Dacă te-am convins, poți să îți faci un cont gratuit aici

Cu plăcere!


Pașaport și/sau Buletin

Când plec într-o călătorie îmi iau mereu pașaportul dar și buletinul. Poate că acum o să îmi spui ca nu am nevoie de ambele și într-adevăr, nu am, dar mă simt mai sigur dacă știu că am la hotel un act de backup în cazul în care se întâmplă ceva.


Biletele de avion

Tu cum îți cumperi biletul de avion/transportul? 🛫

Multe companii care operează zboruri în România te vor factura în Lei, în funcție de destinație vei putea fi facturat în Euro, Dolari sau alte monede.

Pana aici totul fain dacă este vorba despre Lei, daca este vorba despre o alta monedă, banca ta va converti suma de bani la un curs favorabil bancii. So, fii deștept, plătește cu Revolut.

Checkin 🖨

Să vorbim puțin și de checkin, de câțiva ani poți călători doar cu telefonul, dacă ai biletul salvat în telefon, ești asigurat.

Anumite companii îți pot cere biletul în format fizic, pe unele le poti printa din aeroport.

So, înainte de a pleca de acasă asigurăte că ai citit politica de checkin.

Bagaje 🧳

O alta politica pe care ar trebui sa o citesti cu atenție este legată de bagaje.

În 2010 am fost la Madrid, am zburat cu Wizz Air și pentru că m-am grăbit am uitat să îmi cumpăr bagaje pentru întoarcere. Așa am ajuns să plătesc 50 de Euro pentru un bagaj de cală, pe vremea aia o mică avere.

Detaliile privind politica de bagaje o gasești pe siteul operatorului de zbor.

Și pentru a te ajuta puțin:

 • Bagajul de mână/cabină este cel cu care te urci în avion și pe care îl depozitezi în compartimentele de deasupra, având dimensiuni aproximative de 55 cm x 40 cm x 23 cm* (În cazul în care zbori intern cu un ATR Tarom dimensiunile sunt 35 cm x 30 cm x 20cm)
 • Bagajul de cală este cel pe care îl vei lăsa înainte de a urca în avion, cu dimensiuni de peste 100 cm pe toate laturile*
 • Bagaj mic de mâna poate fi o poșetă, un rucsac sau orice altceva care poate încăpea sub scaunul din fața ta, majoritatea companiilor aeriene îl acceptă gratuit*

* Dimensiunile de mai sus sunt pur informative, mai multe detalii vei găsi pe site-ul operatorului de zbor.


Rezervarea pentru hotel

Probabil că tu ca și mine îți faci rezervarile online pe un site gen Booking sau printr-o agenție de turism. În ambele cazuri hotelul va fi informat de venirea ta, deci în teorie nu vei avea nevoie de nimic.

Dar ca metodă de precauție înainte de a pleca într-o aventura ar fi bine să te gandești să îți printezi rezervarea sau să o salvezi pe telefon. De ce?

Simplu, dacă pleci în Europa lucrurile sunt pe jumatate rezolvata, ar trebui sa ai net cât să îți descarci rezervarea și să gasești adresa hotelului. Lucrurile devin complicate când pleci în afara europei dar despre asta o să îți povestesc în capitolul despre Roaming.

Nu în ultimul rând, sa te asiguri în legătură cu politica de plată, este posibil ca la hotel să nu fie acceptată plata cash-ul sau cu cardul.

În politica de plată poți găsi si alte taxe suplimentare, cum ar fi taxele de oraș, ele se plătesc (de obicei) separat.


Bani sau card?

Pâna acum 2 ani plecam pregatit cu mult cash în moneda locală a țării pe care urma să o vizitez, de când am descoperit Revolut sunt foarte confortabil și cu cardul. Am 0% comision la plata cu cardul și 0% comision de retragere de la bancomat într-o limită acceptabilă (limitele variază în funcție de abonament).

Este important să știi însă ca exista tari în care plata cu cardul este destul de limitate și atunci va trebui sa fii pregatit cu cash, fie cash adus din țară fie scos de la un ATM din aeroport.

Îți recomand sa faci un mic research înainte de a pleca.


Asigurare de călatorie

E ok să te întrebi de ce ai avea nevoie de o asigurare de călătorie, eu cel puțin m-am întrebat o lungă perioadă de timp. Doar nu o să te îmbolnăvești fix in vacanță, nu?

Well, cum ar spune un vechi proverb: „Nu e chiar așa” 😏.

Asigurarea de călătorie este la fel ca asigurarea de sănatate, are rol preventiv, adică în cazul în care ai nevoie, dacă nu ai nevoie și mai bine.

Și dacă nu te-am convins, cu riscul de a fi puțin macabro-negativist o să îți spun fix ce mi-a spus o colegă de muncă:
„- Ce faci în cazul în care dă o mașină peste tine?”

So, fă-ți asigurare de călătorie, dacă ai Revolut și mai bine, cu 1 Euro/zi ești asigurat automat (asta dacă nu ai Premium sau Metal).


Transfer aeroport => hotel

Un lucru destul de serios ar fi cum ajungi ieftin de la aeroport la hotel. Ieftin pentru ca poți foarte simplu sa iei un taxi și în cazul unui oras ca Londra vei scoate pe puțin 50 de lire (în functie de trafic, aeroport, distanță etc.)

Sunt multe firme care oferă transport cu autocarul de la aeroport până în centrul orașului, eu am folosit Terravision.eu pe care îl și recomand.

În funcție de destinație vei gasi și alți operatori.

Dacă te hotărăşti să apelezi la un serviciu de transport cu autocarul, singura recomandare ar fi să îți faci rezervare.

Locurile cu prioritate sunt cele cu rezervare și nu ai vrea sa aștepți să vezi dacă ai loc într-un autocar după cateva ore de zbor, nu?


Roaming

Când pleci din țară rețeaua ta de telefonie mobila (Vodafone, Orange, Telekom etc.) comunică cu telefonul tău mobil prin diverși parteneri. Asta se numește roaming.

În Uniunea Europeana tarifele pentru Roaming sunt bine reglementate pentru utilizatorii care dețin o cartelă sau un abonament din Uniune.

În afara Uniunii lucrile se schimbă. Pe scurt dacă vrei să faci plajă iarna și să îți impresionezi prietenii cu cele mai cool poze din Emiratele Arabe vei plăti 9,52 €/ MB, serios, atât costă.

Pentru a nu învăța sa estimezi prețul facturii de telefon în cămile, înainte să pleci, verifică dacă există extraopțiuni disponibile pentru țara de destinație sau daca prețul este acceptabil.

Daca singura varianta este cea de 9,52 €/ MB, atunci cel mai bine îți cumperi o cartelă locală.

Un alt lucru important ar fi să verifici dacă serviciul Roaming este activat pe cartela ta și dacă abonamentul sau extraoptiunea ta permit apeluri în Roaming.

Din experiente proprii la Vodafone nu toate abonementele pot fi folosite în Roaming, soo… un duble check nu strică.


Bilete pentru atracțiile locale

Dacă și tu îți cumperi biletele de la „fața locului”, atunci află că avem multe lucruri în comun.

Eu cel puțin așa am ratat ocazia de a vizita Statuia Libertății. 😄

Anumite atracții foarte populare au nevoie de rezervare, în cazul Statuii Libertății rezervarea se face cu aproape o lună înainte.

Alte exemple nu am dar o scurta informare nu strică. Pentru ca cele mai bune deal-uri le vei gasi cu puțin research.

Și încă ceva fain, la orice atracție importanta, reducerile de grup sunt mari, s-o, dacă mergi cu mai mulți prieteni, verifică dacă ai o reducere de grup.

Dacă mergi în cuplu caută pe net „tururile organizate” pentru acea atracție, vei gasi grupuri formate special pentru a intra mai ieftin la acea atracție.


Well done

În final, ca un mic disclaimer, aș vrea sa îți spun că tot ce am scris mai sus se bazează pe experiențele trăite de mine.

Cu siguranță în timp multe lucruri se vor schimba, de aceea te încurajez să completezi acest articol printr-un comentariu ori de cate ori simți nevoia.

De asemenea nu este un articol sponsorizat de catre Revolut, m-am gândit să îți scriu despre Revolut pentru ca este un produs bun de care eu ma folosesc și nu doar pentru a călători cu el.

Concediu plăcut! ⛱

Ai nevoie de o implementare custom sau ceva din acest articol nu a fost foarte clar?

Contactează-ne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *